torsdag 8 november 2007

Skolmördaren åberopade naturlig selektion

Pekka-Eric Auvinen, den unga killen som igår sköt ihjäl 8 personer på en finsk skola, hänvisar i sitt manifest till evolutionsteorin och den naturliga selektionen som motiv till hans vanvettiga agerande.

"Homo sapiens, HAH! snarare Homo idioticus enligt mig! när jag betraktar människor som jag ser varje dag i samhället, skolan och överallt... jag kan inte säga att jag tillhör samma ras som denna eländiga, högfärdiga och själviska människosläkte. Nej! jag har utvecklats ett steg högre upp!"

" Människor är bara en species bland andra djur och världen existerar inte enbart för människor. döden och dödandet är ingen tragedi, sånt händer hela tiden i naturen bland alla raser. alla människoliv är inte värda att leva eller bli räddade. bara de starka ( intelligenta, självmedvetna, med stark mentalitet) individer bör leva medan de svaga (dumma, efterblivna, med svag mentalitet) bör dö."

"MÄNSKLIGHETEN ÄR ÖVERSKATTAD! det är dags få tillbaka DET NATURLIGA UTVALET&DE MEST LÄMPLIGAS ÖVERLEVANDE!"

"Pekka-Eric Auvinen (aka NaturalSelector89, Natural Selector, Sturmgeist89 och Sturmgeist). Jag använder även pseudonym Eric von Auffoin i internationella sammanhang."
Frågan är om detta manifest är ett försök att rationalisera det han redan bestämde sig för att göra eller om det faktiskt är pga dessa tankar han utförde massakern.

Hans slutsatser var i vilket fall uppenbart bristfälliga, men troligtvis kommer en del att använda mördarens ord som argument mot evolutionsteorin och darwinister. Det är bara en tidsfråga.

Andra bloggar om: ,

6 kommentarer:

Henrik Gustafsson sa...

Jag har svårt att tro på en god Darwin när det finns så mycket krig i världen

Anonym sa...

förmodligen ett befängt försök att rationalisera det han redan bestämt sig för att göra, som du är inne på, och att skapa ngn form av "legacy". idiotiskt oavsett, men han kommer med största sannolikhet lyckas med uppsåtet att därigenom skapa en diskussion i ämnet (och möjligen, men förhoppningsvis inte, att "inspirera" andra osäkra/olyckliga individer).
vad gäller darwin: var det ändå inte så att menade att "it is not the strongest of the species that survive, nor the most intelligent, but the one most responsive to change". lika sant då som nu.

Anonym sa...

Debatten borde handla om att man inte ska mobba. Men jag är rädd att de som idag redan är i den situationen kommer att få det mycket tuffare, eftersom den utsatta personer nu kan vara potentiella massmördare. Detta skrämmer ju även den mest sansade. Hur göra för att motarbeta detta? Eller blir det en självuppfylld profetia?

Pekka S sa...

Ja, argumentet "The Problem of Evil Darwin" är sannerligen ett problem för oss evolutionister. För att inte tala om det Ontodarwinistiska argumentet - Fanns Darwin? Hur vet man det?

Pekka S sa...

"Var det ändå inte så att menade att "it is not the strongest of the species that survive, nor the most intelligent, but the one most responsive to change". lika sant då som nu."

Känner inte till det exakta citatet, men det låter korrekt. För att utveckla det hela är det de som har förmågan att överleva till reproduktiv ålder samt få flest avkomma som under omständigheterna är bäst anpassade.

Det handlar definitivt inte om att på måfå skjuta folk och tro att det är någonslags naturligt urval.

Pekka S sa...

"Debatten borde handla om att man inte ska mobba. Men jag är rädd att de som idag redan är i den situationen kommer att få det mycket tuffare, eftersom den utsatta personer nu kan vara potentiella massmördare. Detta skrämmer ju även den mest sansade. Hur göra för att motarbeta detta? Eller blir det en självuppfylld profetia?"

Håller med om att det bl a är utanförskapets effekter vi bör diskutera och bli medvetna om.

Jag tror absolut att denna typen av brott kan "inspirera" till liknande dåd. Det har man väl redan sett gällande skolskjutningar såväl som andra uppmärksammade vansinnesdåd. Det gäller att diskussionerna kring dessa händelser utvecklas på ett sätt som inte uppmuntrar till upprepning. Potentiella massmördare ska inte få känna att de har något att vinna på upprepningar.

Hur detta ska gå till vet jag inte.