torsdag 29 november 2007

Länktips November

Här kommer månadens pyttipanna.

Vi börjar med lite kognitiv dissonans. I en artikel i NY Times beskrivs forskning på apor som visar att även de rationaliserar irrationellt beteende, precis som vi människor. Våra psykologiska tendenser lär alltså ha hängt med ett bra tag evolutionärt sett.

På Salom.com finns en intressant artikel om hur vi alla är fördomsfulla av naturen men samtidigt inte behöver vara offer för fördomarna.

"Denial makes the world go around". Så heter en artikel i NY Times om förnekan som en tidvis socialt fördelaktig psykologisk tendens. Mycket läsvärt!

Varför beter vi oss irrationellt? Här är de 10 mest intressanta socialpsykologiska studierna! Mycket, mycket, mycket, mycket, mycket, mycket, mycket, mycket, mycket, mycket intressant!

I Saudiarabien riskerar just nu en ung kvinna att bestraffas med 200 piskrapp - för att hon blev utsatt för en gruppvåldtäckt! I artikeln talar kvinnan för första gången om sin situation. Skrämmande läsning om religiöst vanvett.

Vidare till lite vidskeplighet i delar av Afrika. Här är en artikel om hur tro på häxor gör oskyldiga barn till offer för beskyllningar, bestraffningar och förpassade.

En utmärkt artikel bl a om varför alternativmedicin blir allt mer populär i USA. Troligtvis är detta även relevant i Sverige.

På vilket sätt evolverar alternativmedicinen?
Den frågan ställde sig Martin Rundkvist. Detta nappade ett antal bloggare på (Orac del I, Orac del II, Novella, och vidareutvecklade tankegångarna.

Ben Goldacre har skrivit en utförlig artikel om homeopati och dess möjligtvis ickeexisterande framtid. Goldacre är en av de mest framträdande kritikerna av homeopati och diverse andra alternativmediciner. Högst rekommenderad läsning för alla intresserade!

Man kan göra
en del häftiga grejer på egen hand för ganska lite pengar om man bara har lite fantasi.

Här är en sida med en stor samling gör-det-hemma-experiment som du kan utsätta din uppfattningsförmåga för. Testa illussioner av många olika slag!

Det var allt för denna gången. De som orkar läsa allt kommer bli upplysta nog för bli gurun över en egen sekt!

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: