onsdag 21 november 2007

Cold Reading med James Van Praagh

James Van Praagh är en av de mest kända mediumen just nu. Bl a annat kan man titta på hans program "Mannen som talar med andar" på TV4+.

Konstnären Jose Alvares har som en del av sin konstutställning en video på James Van Praaghs gissningsmetoder. Det handlar om Cold Reading när det är som bäst/sämst.

Den som sett Van Praaghs program ser dock inte mycket av detta då programmet givetvis är snyggt klippt. Alvarez video är också ett klippkollage men den ger ändå en god hint om Van Praaghs metoder. Notera hur allmängiltiga påståenden och frågor återbrukas gång på gång. Varför? Jo, för att de fungerar på de flesta.

Del 1/2

Del 2/2


Jag hoppas verkligen att Van Praagh verkligen tror sig vara ett medium, för annars är hans verksamhet fullständigt förkastligt. Utnyttjandet av sörjande människor är i princip så lågt man kan sjunka.
Självbedrägeri kan vara en enorm kraft, men när det gäller James Van Praagh, Sylvia Browne, John Edward, m fl tror jag att det handlar om kallblodiga bedrägerier. Alla dessa är idag mångmiljonärer tack vare utnyttjan av människors sorg, hopp och godtrohet.

Men de kan inte åtalas för något. Detta beror på att de klassar sin sysselsättning som "underhållning" och därmed krävs inte ett påvisbart sanningsvärde.

Bonusar:
Michael Shermer om Van Praagh (Youtube)
Criss Angel om medium (Youtube)

Andra bloggar om: , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

me encantaria poder conocer personalmente a james me llamo claudia berhau vivo en montevideo uruguay y veia el perograma de el lo oasaban por el cable pero ya no y agradeceria con toda mi alma si pudiera tan solo hablar unos segundos con el

gyllensten sa...

Skulle vilja se alla dessa (Brown, Edwards, Praagh mfl) försöka sig på James Randis "million dollar challange", men det lär väl aldrig hända... även om Sylvia Brown en gång gått med på att göra testet.

Nåja, visst är vi många som ser i genom dessa bluffare men tyvär kommer det alltid finnas människor att lura och tyvär är det oftast de som är desperat behov av hjälp som blir blåsta.

Pekka S sa...

De kommer aldrig att utsätta sig för något sådant. De har för mycket att förlora på det. Och många av dem vet säkert att de inte skulle klara av sådana test.

De bryr sig helt enkelt för mycket om sina pengar och sin berömmelse. Sina offer skiter de i. Det är därför de måste exponeras för vad de egentligen är.

Anonym sa...

Detta är en av de få personer i världen som jag verkligen hatar. Har han inget samvete karln? Jag kräks nästan när jag ser hans ansikte poppa upp i rutan när jag zappar mellan kanalerna och kan för allt i världen inte förstå varför TV4+ sänder sån skit.

Pekka S sa...

Mmm.. Han och Sylvia Browne.

Maria sa...

Hej Pekka!
När man läser om dig och dina intressen framgår ganska tydligt din fascination för andra världar... varifrån härkommer ditt hat eller snarare den negativa energin du riktar mot medium?
Att kritiskt granska något eller någon är en sak men att uttrycka hat är ganska oproffesionellt och omoget.
Tja, har inte så mycket mer att säga mer än att beklaga sorgen... du borde fokusera på allt det vackra och fina som livet har att erbjuda och öppna dig för möjligheter istället för att sura.
Har du själv besökt något DUKTIGT medium ngn gång? Gör det och yttra dig sen.

Jag rekommenderar Marion Dampier Jeans... hon är bosatt och verksam i England men kommer då och då till Göteborgs Spiritualistiska Kyrka.

Ljus och kärlek din väg!
Mvh,
Maria.

Pekka S sa...

Hejsan Maria

Jag hatar inte någon, men jag blir frustrerad och arg på individer som utnyttjar utsatta människor. Visst är sådana känslor negativa, men de är enligt mig befogade. Jag ser inget fel i att uttrycka starka känslor när det gäller oacceptabelt beteende. Man ska för att istället sitta under en korkek och lukta på blommorna. För att förändra och förbättra måste det negativa ibland exponeras.

Tack för tipset om Marion Dampier Jeans, hade inte hört talas om henne innan. Ska se om jag hittar någon info.