söndag 14 oktober 2007

Parapsykolog och bedragare?

Gary Schwartz är en av de absolut mest kända forskarna inom parapsykologi idag. Han har publicerat många artiklar, gett ut flera böcker och gjort experiment med flera av dagens mest kända medium, bl a John Edward och Allison DuBois.

Hans testmetoder och resultat har genom åren kritiserats hårt men den kanske hårdaste smällen fick han mycket nyligen. Ett inslag i programmet Geraldo at Large, som sänds på det rikstäckande bolaget Fox News, målade Schwartz som bedragare av högst omoraliskt slag.

Schwartz ska enligt en familj ha försökt lura dem på över 3 miljoner dollar genom att hävda att dessa skulle användas till att starta ett företag enligt önskemål av deras döda son. Sonen skulle sedan styra företaget från "den andra sidan". Enligt familjfadern, Mr Knopf, ska även andra ha fått liknande erbjudanden.

Här är inslaget.
Gary Schwartz har publicerat sin egen uppfattning av händelserna på sin hemsida.

Bl a verkar han hävda att Mr Knopf attackerar Schwartz som hämnd för ett affärsförslag som Schwartz inte ville vara delaktig i av etiska skäl. Han hävdar även att mediumet som i inslaget kallar Schwartz för oetisk i själva verket hyser agg mot honom pga hans strävan efter vetenskaplig noggrannhet. Att Geraldo & Co inte fick tag på honom för kommentar beror enligt Schwartz på att de ringde efter stängningsdags och därmed i verkligheten inte ville ta kontakt.

Var sanningen egentligen ligger är ganska svårt att veta. Jag ger personligen inte mycket för Schwartz forskning men detta gör honom naturligtvis inte till skurk. Varför han skulle försöka lura familjen på denna stora mängd pengar är också något man kan fråga sig.
Samtidigt har jag väldigt lågt förtroende för Fox News som nyhetskanal. Geraldos journalistiska objektivitet är också ett frågetecken. Men reportaget kan ju vara fullständigt korrekt också.

Framtiden får utvisa.

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: