torsdag 4 oktober 2007

Medium sinkar sökandet efter Madeleine McCann

Den portugisiska polisen verkar ha mycket svårt i sitt sökande efter Madeleine McCann och mängden av tips medför ytterligare belastning.

Det har nyligen framkommit att polisen följer upp ca 150 tips som de har fått av medium och andra med påstådda paranormala förmågor. Det handlar alltså om betydande resurser som polisen måste lägga på tips, som högst sannolikt är grundlösa.

Föräldrarna själva har valt att söka tips hos ett känt medium, vilket de givetvis får göra. Men att statliga myndigheter lägger pengar och tid på sådant är enligt mig beklagligt om än nödvändigt.

Det finns nämligen en liten chans att något av tipsen kommer ifrån kidnapparen själv (om en sådan finns). Genom tipset skulle polisen i så fall kunna pejla in denne person. Problemet är givetvis den stora mängden av tips. Bara det faktum att polisen följer 150 mediumspår visar att alla dessa tips inte är likadana. Om 5-10 av tipsgivarna hade haft genuina förmågor skulle deras tips se likadana ut och sanningen om Madeleine McCann skulle därmed redan vara känd.

Detta visar att (i alla fall majoriteten av) tipsgivarna antingen är en samling skojare eller att de är desillusionerade. Eller lite av båda? Hur det än ligger till sinkar de undersökningarna genom att belasta värdefulla polisresurser. Och detta är givetvis inte enda gången medium skickar tips till polismyndigheterna. Detta händer så fort vissa polisutredningar blir tillräckligt uppmärksammade.

Det är dock uppenbart sedan tidigare att många så kallade medium (eller liknande) är samvetslösa skojare i jakt på pengar och berömmelse. Dessa lär inte bry sig om sina handlingars konsekvenser för andra än sig själva.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: