fredag 12 oktober 2007

Expressen testar Feng Shui

Rent allmänt är jag inte speciellt glad för Expressen. Inte Aftonbladet heller för den delen. Dessa har med tiden allt mera börjat likna skvaller- och sensationstidningar. Men det finns undantag!

Ett bra exempel kommer från Expressens Leva & Bo. I denna bilaga presenterades ett test av Feng Shui, en allt mera populär new age-aktig pseudovetenskap.

Feng Shui är, för som inte vet, ett traditionellt kinesiskt lära om hur man bör inreda och bygga för att hamna i harmoni med påstådda energiflöden. Effekterna av denna harmoni sägs kunna främja hälsa, relationer och till och med rikedom. Hela läran är troligtvis helt verklighetsfrämmande.

Expressen lät testa fyra Feng Shui-experter genom att låta dem möblera samma rum i omgångar. Alltihop bevakades av en dold kamera.
Utfallet blev fyra helt olika möbleringar. Dessutom placerade samtliga experter energilinjerna på olika ställen utifrån sina mätningar. Det senare är föga förvånande men jag är överraskad över skilladerna i möblering. Jag trodde att reglerna var så pass klara att möbleringarna i alla fall skulle vara snarlika. Detta hade givetvis inte bevisat någonting om Feng Shuis giltighet i sig, utan bara att läran var otvetydig. Men tydligen har jag överskattat läran i denna mening.

Något som bör anmärkas är att testet egentligen inte bevisar att Feng Shui är ogiltigt (fastän den med all sannolikhet är det). Det resultatet visar är att minst tre av dessa fyra experter inte klarade av att möblera rummet "korrekt". Jag skulle personligen kunna satsa en lilltå på att ingen av experterna lyckades möblera korrekt, eftersom inget korrekt resultat går att finna. Den "harmoni" Feng Shui påstås eftersträva saknar helt enkelt verklighetsanknytning. Trots detta kostar sådana här konsultationer flera tusen kronor. Helt bortkastade pengar dvs. I detta fallet fick man dock ett trevligt testresultat på köpet.

Expressen förtjänar beröm för en sällsynt kritisk undersökning och artikelsamling. För de är inte direkt kända som kritiska granskare av Feng Shui eller andra pseudovetenskaper, även om undantag givetvis förekommer. Daniel Baas, författaren av artiklarna, förtjänar ännu ett pluspoäng för sin objektiva observation om hur vissa kvällstidningar, inklusive Expressen, tidigare okritiskt skrivit om Feng Shui.

Fortsätt så!

Artiklarna:
http://www.expressen.se/levabo/1.857407/feng-shui-bluffen
http://www.expressen.se/levabo/1.857424/vitt-skilda-resultat-med-feng-shui
http://www.expressen.se/levabo/1.857437/sa-gjordes-granskningen
http://www.expressen.se/levabo/1.858820/tank-curry-pa-mina-hander-curry-pa-mina-hander
http://www.expressen.se/levabo/1.857418/feng-shui-omsatter-miljonbelopp-i-sverige
http://www.expressen.se/levabo/1.858781/varnar-for-giftpilar
http://www.expressen.se/levabo/1.858838/hamnar-man-i-ett-curry-och-hartmankors-ar-det-riktigt-illa
http://www.expressen.se/levabo/1.858858/i-ett-badrum-spolar-man-ner-da-forsvinner-chi-ner-genom-avloppet
http://www.expressen.se/levabo/1.858880/du-skulle-behova-ga-och-dansa-bara-krama-pa-och-dansa
http://www.expressen.se/levabo/1.858910/placeboeffekten-minst-lika-stor-som-den-biologiska
http://www.expressen.se/levabo/1.860225/inhyrd-for-skattepengar
http://www.expressen.se/levabo/1.860232/kommunen-betalade-20-000-for-feng-shui-hjalp

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: