måndag 22 oktober 2007

Dawkins beväpnad med kunskap

(Klicka på bilden)


(Via Pharyngula)

Andra bloggar om:

6 kommentarer:

Henrik Gustafsson sa...

hehe roligt, alltid provocerar det någon. Måste läsa god delusion

Pekka S sa...

Hej, kul att du snubblade hit!

Dawkins är ju en väldigt duktig författare så boken är säkert läsvärd. Och ämnet är inte direkt trist heller.

Men Dawkins verkar enligt mig ha en något begränsad bild av religion vilket gör hans argument lite snäva ibland. De blir egentligen mer effektiva ju mera fundamentalistisk/bokstavlig religion man väljer att fokuserar på. Antingen är det så att han (felaktigt) tolkar alla religiösa argument som bokstavliga eller så väljer han medvetet att fokusera på just det perspektivet. Jag vet inte...

Men bokens egentliga huvudsyfte ligger som jag ser det i att skapa debatt och att ingjuta lite mod i tysta ateister så att de vågar ta sig ur "garderoben". Och då är det främst brittiska och amerikanska ateister som kan behöva ta åt sig.

Men om man ska njuta av Dawkins fullt ut så ska man nog läsa hans böcker om evolutionär biologi där hans verkliga expertis finns.

Kanske något: Ljudboken

Henrik Gustafsson sa...

aha ok, ja kritiken jag har hört mot dawkins är att han inte är en lika duktig religionsvetare som naturvetare. Kan också tänka mej att god delusion förstås bäst utifrån en amerikansk kontext

Pekka S sa...

Ja, precis som Sam Harris "Brev till en kristen nation". Den kan nog kännas något malplacerad sedd ur ett svensk perspektiv.

När det gäller Dawkins så är han givetvis en mera kunnig natur- än religionsvetare. Han har dock många väldigt goda argument även om mycket av hans religionskritik grundas i religionstolkningar som liknar de mera fundamentalistiska anhängarnas. Kanske medvetet?

Hans kritik mot religionernas värdesättning och vilan på tro (faith) är dock av mera generell natur. Och den kritiken tycks enligt mig vara giltigt oavsett religion och tolkning.

Jag kan ändå tycka att han borde kunna erkänna att det kan finnas positiva aspekter gällande religionerna. Frågan är om han verkligen inte kan se sådana eller om han bortser från dessa av andra skäl.

Men man borde kansle läsa boken istället för att spekulera allt för mycket utifrån andras åsikter och rykten.

Henrik Gustafsson sa...

ja, precis, såg att den finns på svenska, ska försöka läsa den när jag får en lucka

Pekka S sa...

Ska också läsa så snart någon slänger boken på mig. Eller så finns den kanske på biblioteket i byn? *söker* Näpp!
Vet inte om jag vill lägga ut 200 spänn på boken... Fyller i o för sig år snart. Kanske något att önska sig?