söndag 28 oktober 2007

Biskop i min smak

På VLT har det i oktober pågått en insändardebatt kring evolutionsteori vs skapelsetro.

I ett antal insändare har främst skapelsetroende ventilerat sitt missnöje med att kreationismen inte får presenteras som vetenskap i skolorna.

Här är de inlägg jag kunde hitta:

  • En dag får vi se att Bibeln hade rätt -Helena (18/10)
  • Varför inte både bibeln och evolutionsläran -Malin Forsell(18/10)
  • Tolerans och förbud går inte ihop -Anders Gärdeborn, Känd kreationist (20/10)
  • Skapelseberättelse - Bara en myt -Erik J (20/10)
Den 25 oktober publicerades en kort insändare, Skapelseberättelse eller evolutionsteori, av Västeråsbiskopen Claes-Bertil Ytterberg. Inlägget må vara kort men mera behövde inte sägas. Biskopen uppvisade djup insikt i både sin religions historia och evolutionsteorins giltighet. Gärdeborn & Co fick ställa sig i skamhörnan.

Såhär skrev biskopen:
(Fetstilen är min)
"Så vitt jag förstår räknar man med att jag skulle stödja en sorts "kristen" skapelseteori i förhållande till en naturvetenskaplig, att dessa skulle vara likvärdiga som två olika "teorier" beträffande hur världen skapats. Ingenting är mig mer främmande.

Vad vi med vetenskapens alla insikter vet, med ett bedövande vetenskapligt underlag, är att evolutionsteorin inte går att vederlägga. Den kan modifieras och tillföras nya kompletterande insikter, men i sina huvuddrag är den ovedersäglig. Att hävda något annat är att bortse från det förnuft och den intelligens som vi som kristna ändå tror Gud begåvat oss med.

Att jämföra den vetenskapliga evolutionsteorin med den bibliska skapelseberättelsen är som att jämföra äpplen med päron. Den ena handlar om det vi på ytterst goda grunder anser oss veta. Den andra handlar om något som alls inte är jämförbart, nämligen en livstolkning som på mytologiskt och förvetenskapligt språk - 2800 år gammalt - slår fast något för biblisk och kristen tro väsentligt, nämligen att den underbara värld som vetenskapen blottlägger har ett gudomligt ursprung bortom alla våra insikter. Den bibliska skapelsemyten säger också att den materiellt påtagliga världen är god och att vi som människor - den punkt i evolutionen där naturen blivit medveten om sig själv - har ett moraliskt ansvar för den skapelse av vilken vi är en del. "Bruka och bevara" är de bibliska ledorden. Den insikten bör kunna vara evig utan att ställas i motsats till naturvetenskapen.

Att i en undervisnings­situation hävda att skapelseberättelsen är ett "naturvetenskapligt" alternativ till evolutionsläran är orimligt, eftersom dessa "teorier" inte syftar till att förklara samma sak. Det kan vara svårt för barn att förstå det, för vuxna borde det vara lättare.

Claes-Bertil Ytterberg"
Amen!

(Faktarättelse gjord 071029. Ytterberg är nuvarande, ej fd biskop.)

Uppdatering 071104: Dan Larhammar säger några sanningens ord!

Andra bloggar om: , , ,

6 kommentarer:

Henrik Gustafsson sa...

Sannerligen, idag har frälsningen nåt Pekkas hus muahaha...kul att du ger en nyanserad bild av religion och vetande. En liten rättelse, ganska oviktig, men Claes-Bertil är inte fd biskop i Västerås stift utan nuvarande. Go kväll

Henrik Gustafsson sa...

fast de väljer ny biskop 2008

Henrik Gustafsson sa...

(en kreationist då förstås)

Henrik Gustafsson sa...

muahaha

Pekka S sa...

Jag har inte skrivit att han var "fd"! Var fick du det ifrån? Jag har aldrig fel! *rättar texten*

För min del spelar det liten roll vem de väljer in eftersom jag inte tillhör kyrkan. Fast det skulle kanske var kul med en ilsk kreationist i högsätet. Då skulle jag få mycket att skriva om! ;)
Nä, hellre en Ytterberg eller KG Hammar än en Ulf Ekman.

Det är ju mycket uppmuntrande att läsa inlägg som Ytterbergs. Jag vet inte varför det är så sällan man hör denna typ av "intern" kritik/debatt i dessa frågor. Kanske förs den, men utan att blanda in media? Men inte ens på Dagen har jag läst kritik av detta slag. Men jag har iofs inte kollat där varje dag...

Gällande nyansering så har jag ambitionen att vara någorlunda balanserad, men samtidigt påverkars jag givetvis av mina personliga övertygelser eller brister därav. Kanske läser jag nyheterna selektivt men tyvärr dyker inslag som detta upp allt för sällan.

Du får tipsa mig om du ser mera positiva nyheter!

Under tiden kommer jag slaviskt söka negativa nyheter för att kunna stilla mitt tvångsmässiga begär efter religionsfördömande!

Pekka S sa...

Den dagen jag blir frälst bjuder jag alla i baren på kanelbullar!