fredag 19 oktober 2007

Attenborough censurerad av kreationister

Sir David Attenboroughs dokumentärserie om däggdjurens liv, The Life of Mammals, har i Nederländerna censurerats av tv-bolaget Evangelical Broadcasting.

Bolaget sände för ett tag sedan Attenboroughs program, men det visade sig snart att innehåller på flera ställen var förändrat. Alla hänvisningar till evolutionen, gemensamt ursprung och miljoner år visade sig vara bortklippta. Programmet har även släppts på DVD och även på denna kvarstår censuren. Programmets tionde avsnitt som rör apor och människor är borttaget i sin helhet. Utöver detta har Attenboroughs berättarröst på vissa ställen ersatts med en annan för att förändra programmets budskap.

Här är några exempel på skillnaderna:
Direktören för Evangelical Broadcasting:
"We’ve been ‘adapting’ nature films since we started. It’s no secret. We don’t believe that man descends from monkeys."
BBC som äger programmen har dock inte reagerat vidare starkt. De menar att klippningen har varit inom tillåtna ramar och att de därmed inte kan göra någonting åt saken. Trots att centrala delar av programmens budskap blivit förvanskade har BBC inte gått ut med någon form av kritik. Det är extremt beklagligt.

Attenborough har en något tydligare åsikt:
"I am entirely on the side of the biologist in Utrecht. The BBC should take steps to make sure that the minuteness of the meanings are maintained."
Vidare läsning:
http://www.timesonline.co.uk/
http://www.telegraph.co.uk/

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: