onsdag 5 september 2007

Tips: (Skeptisk) Poddradio

Här kommer några tips på bra poddsändningar som jag lyssnat på den senaste tiden.

Point of Inquiry (Poddradio från organisationen Center for Inquiry)

  • Peter H Gilmore - Science and Satanism. I detta avsnitt intervjuas ledare av den satanistiska kyrkan i USA angående deras övertygelser och hur de ser på vetenskap, religioner och sekularism. Intervjun var intressant för mig med dålig koll på denna infamösa religion. Även om jag inte delade alla av Gilmores värderingar verkade han vara en långt mer angenäm karaktär än de flesta säkert tror.
  • Carol Tavris - Mistakes Were Made. I detta avsnitt intervjuas C Travis, en socialpsykolog, om s k Kognitiv Dissonans dvs konflikter mellan olika kognitiva element. T ex uppstår kognitiv dissonans när någon av ens övertygelser är inkompatibla med nya fakta eller argument. För att släcka denna dissonans tar vi ofta till självbedrägeri, förnekelse eller andra försvarshandlingar. Mycket intressant ämne!
The Way of Reason (Samling av poddprogram med Infidel Guys klassiska program som ursprung)
  • The End of Biblical Studies - Hector Avalos. Avalos är professor i religiösa studier på Iowa State University. I denna intervju talar han om de problem som finns inom fältet bibliska studier. Bl a annat förklarar han en dubbelmoral hos många forskare som privat anser att Bibelns nutida relevans är minimal, men publikt uttrycker motsatsen.
  • The Bible Geek - Episode 7. Dr Robert Price, även kallad "The Bible Geek" tar i detta avsnitt upp frågan om utombibliska bevis för Jesus existens, numerologi i bibeln, med mera. Varje avsnitt av The Bible Geek är mycket underhållande och bildande!
Skeptiko (Poddradio skapad av Alex Tsakiris, en kille med lutning åt tro på det paranormala. Har dock även skeptiker som gäster.)
Skepticality (Pionjärer inom skeptisk poddradio)
The Skeptics Guide To The Universe (Favoriten bland alla poddprogram)
  • Podcast #110 8/28/2007. Denna vecka överskuggas de skeptiska programelementen av det faktum att en av programpanelisterna dog veckan innan. Ungefär halva programmet är dock i det vanliga formatet. Lyssna gärna till de äldre programmet också. Högst rekommenderat!
Philosopher's Zone (Australiensiskt radioprogram med filosofi i fokus)

Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Oscar sa...

Tack för detta! Jag har lyssnat på Point of inquiry hela veckan!

Pekka S sa...

Varsegoo och tack för kommentaren!
Ja, PoI är grymt bra. De har minst sagt imponerande gäster.
Min favorit är dock The Skeptics Guide To The Universe. De har alltid aktuella frågor, roliga inslag, en kunnig och rolig panel, men främst av allt en grym programledare - Steven Novella. Han måste vara en av de mest ambitiösa och skarpa kritiska tänkare jag stött på. Har en länk till hans utmärkta blog "Neurologica" bland mina bloggtips.