måndag 24 september 2007

Skeptiska begrepp - Illusion of Control

På sista tiden har jag ägnat mest tid åt att kommentera nyheter av olika slag. Så nu tyckte jag att det var dags för lite teori igen.

Jag ska i detta inlägg beskriva ett intressant kognitivt bias, som många säkert känner igen i någon form. Men troligtvis är det få som tittat närmare på detta och då kan passa med en liten genomgång.

Illusion of Control (Illussion av kontroll).

Vad detta innebär är nog ganska lätt att gissa av begreppsnamnet. Men i korta drag handlar det om en tendens hos oss människor att uppleva kontroll över situationer där sådan inte existerar.

Det har gjorts en hel del experiment gällande detta och dessa visar ganska klart att fenomenet är påtagligt. Här finns en kort summering över sådana experiment -> Sådana experiment!

Hur uppträder då denna bias utanför laboratorierna? Vissa ritualer / aktiviteter vid t ex casinospel, lottodragningar eller soffsportande kan vara exempel på detta.

Vid erarmade banditer sätter t ex många i pengarna på speciella sett, drar på ett vissa sätt i spakarna och koncentrerar sig på vissa rituella fraser när spelet är igång. Men detta påverkar givetvis inte resultatet.

När vi tittar på våra favoritidrottare i tv håller vi tummarna, uttrycker verbala uppmaningar, osv. Men detta påverkar givetvis inte idrottarnas resultat.

Detta fenomen ligger troligtvis också till grund för många vidskepliga aktiviteter. T ex envisas vissa med att man inte får tala om hur fint vädret är för då börjar det säkert regna. För det är ju extremt troligt?

Jag misstänker också att Illusion of Control kan vara en av orsakerna bakom tro på vissa (påstått) paranormala eller övernaturliga fenomen. Det är t ex inte otänkbart att viss tro på telepati / tankekontroll eller telekinesi bygger på denna illussion.

En bedräglig aspekt med denna bias uppträder om man periodvis skulle lyckas uppnå en hög korrelation mellan ens egna kontrollförsök och utgången av det man riktar fokus på. Om jag t ex lyckas få en fyra eller högre på flera tärningskast i rad med en viss teknik uppstår en övertygelse om att jag nu funnit rätt teknik för högpoängskast.
Skulle jag sedan misslyckas ett par gånger är det givetvis för att jag var ofokuserad eller brast i rutinerna. Sedan funkar tekniken helt plötsligt igen ett par gånger, osv (pga slumpen). Om övertygelsen blir stark nog kommer man att lägga än större vikt på lyckade försök samtidigt som misslyckanden nedtonas. Man kommer även att minnas träffarna bättre än misslyckandena eftersom vårt minne fungerar på detta vis.

Detta kan ni ha i åtanke nästa gång ni förundras över er förmåga att styra de avgörande straffsparkar mellan Sverige och Estland genom att tänka "HÖGER, HÖGER, HÖGER!!!", "VÄNSTER! SKJUT VÄNSTER!".

Och jag lovar er - ovädret beror inte på er uttalade uppskattning av solen. Så mäktiga är ni inte. Hoppas jag.

Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Purj0 sa...

Kognitiva bias är alltid intressanta att läsa om. Ett bra tips på blog kan vara Overcoming Bias

Pekka S sa...

Tack för tipset! Ja, kognitiva bias är mycket intressanta och relevanta. Det är intressant hur påtagliga dessa är bara man är någorlunda uppmärksam. De är oxå mycket svåra att motstå ibland (men det kanske "Overcoming Bias" kan hjälpa till med).
Kognitiv dissonans är t ex något jag upplever (blir medveten om) så gott som dagligen. Och det kan vara en riktig kamp att behålla denna dissonas vid liv istället för att släcka den med diverse bias (rationaliseringar) som "erbjuds". Troligtvis hör det till undantagen när man faktiskt lyckas motstå dessa.