fredag 21 september 2007

Mirakel: Gråtande träd

Ett Akaciaträd i Rio Grande, Texas, har börjat producera mirakel-is. Detta påstås ha börjat i samband med att trädets ägare dog, vilket man tolkar som att trädet sörjer och gråter.

Hundratals människor har nu vallfärdat till detta träd. Vissa med förhoppning om personliga mirakel och helande.

Vad är då detta mirakel-is för något? Enligt skogsvaktaren Paul Johnsson handlar det troligtvis om insekter av arten spottstritar. Dessa producerar en slags "spott" eller "skum" som deras larver skyddas av.

Enligt artikeln, som jag hittade i Dallas News, finns det en lång tradition av uppenbarelser och övernaturliga inslag i detta geografiska område som bebos av många katoliker. Detta förklarar troligtvis uppståndelsen och de "säregna" tolkningarna av fenomenet.

Som utomstående tycker man nog att dessa människor kunde ha avvaktat lite längre med att ropa "mirakel!" och istället frågat sig vilka naturliga förklaringar som skulle kunna finnas. Men samtidigt är deras reaktion kanske den fullt naturliga i deras nuvarande religiösa och sociala sammanhang.

Den döda kvinnans dotter:

"We feel like that tree is now missing her," her daughter, Mary Lou Sanders, said. "Where it's coming from, I do not know. It is something I cannot explain."
Och kunskapsluckor vill man ju gärna fylla i med något - t ex Gud?

(Såg förresten en hel del sådant här "spott" när jag plockade blåbär med min son för ett tag sedan. Undrade lite vad det var och försökte undvika blåbär med sådant på. Men underligt nog dök aldrig tanken om gråtande blåbärsris upp som en förklaring.)

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: