onsdag 19 september 2007

Länktips September

Ofta stöter man på intressanta artiklar, videoklipp, blogginlägg, osv som man helt enkelt inte kan, orkar eller vill spinna vidare på till egna inlägg. Men på grund av länkarnas kvalitét vill man ändå "spread the word", så att säga.

Här är dagens länktips:

- På bloggen Mixing Memories finns en utmärkt sammanfattning av forskningen kring upprepning, bekantskap och processflöde gällande tillit till information. Artikeln förklarar varför bekanta individers upprepade utsagor känns mera tillförlitliga än andras.

- På Richard Dawkins dot Net finns en videoklipp från ett tv-reportage om kristna missionärers planer att omvända det irakiska folket. Reportaget verkar ha ett par år på nacken, men själva kärnan lär vara lika relevant idag. Reportaget visar ett skrämmande porträtt av människor vars religiösa övertygelser potentiellt kan leda till stor skada.

- Ta även en titt på några intervjuer som inte kom med i Dawkins "Root of all evil?". Även detta från ovanstående blog.

- PsyBlog presenterar resultat av studier som visar att utövan av tacksamhet kan öka vår känsla av lycka upp till 25%. Detta är intressant med tanke på att vår lyckonivå är väldigt stabil i ett längre perspektiv oavsett vad som händer oss. Detta i sig är en några kontraintuitiv upptäckt. Se även denna föreläsning av Dan Gilbert Mer om detta och om andra lyckomissuppfattningar.

- Neurophilosophy visar ett mycket intressant videoklipp med en så kallad Split Brain-patient. Individer som genomgått denna typ av ingrepp kan ge oss en hel del insikter om hur hjärnan och vårt medvetande fungerar.

- Senaste upplagan av Skeptics Circle (nr 69) presenterades denna gång av bloggen Unscrewing the inscrutable.

- Kort artikel på CBC.CA om hur en katolsk skola i Canada överväger att stoppa skolflickornas möjlighet att HPV-vaccinera sig. Detta pga att HPV är ett sexuellt överförbart virus och sex "givetvis" bara får ske inom äktenskapet. Otroligt korkat.

- The Daily Mail berättar i ett reportage att ca 3 miljoner brittiska hypokondriker "lider av" inbillad intolerans mot födoämnen. Detta visar hur lätt och snabbt omfattande vanföreställningar kan uppstå.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: