onsdag 12 september 2007

Astrologi / Norgeskämt?

- Varför föredrar norska chefer Hemmets Veckotidning före Aftonbladet?
- För att Hemmets Veckotidning har bättre astrologisidor.

Roligt? Nja. Snarare skumt.

Privatekonomisajten E24.se har en artikel om hur allt fler norska företag anlitar astrologer som vägledare vid strategi- och personalbeslut.

Citat från artikeln:

"Jag går till astrologen en gång om året för att ta reda på om vi är på rätt väg . Då ser vi trenderna inför det kommande året och jag får vägledning. Inför 2007 fick jag till exempel rådet att fokusera mer på ekonomin och den formella delen av företaget, och det har jag gjort. När man fokuserar på pengarna så strömmar de in, säger en kvinnlig företagsledare som har konsulterat företagsastrologen i flera år."
Att man som företagare bör fokusera på ekonomi är väl knappt värt att nämna. Menar denna företagaren att hon inte hade fokuserat på ekonomin ifall astrologen inte hade nämnt det? Hade hon kanske t o m struntat i ekonomin ifall astrologen gett detta råd? Skulle hon ha sålt företaget och satsat pengarna i försäljning av eteriska oljor om hon fick det rådet? Knappast. Hoppas jag. Här slänger hon istället pengar på någon som bekräftar saker hon redan tar för givet.

Att sedan vissa företag använder sig av astrologer vid rekrytering och personalfrågor är kanske än mer upprörande. Detta drabbar ju oskyldiga människor som råkar vara födda vid fel tid av året. Hur roligt vore det att höra att man, trots god kompetens, inte riktig håller måttet astrologiska sett?

Hypotetisk konsultation(?):
"- Pelle P skriver här i ansökan att han är en kreativ person och detta bekräftades även av hans förra arbetsgivare. Vad säger horoskopet?"

- Han talar osanning. Detta kan helt enkelt inte stämma. Han är trots allt en vattuman och född då solen var i oxen i nionde huset, i 150 graders aspekt till månen och saturnus. Solen var dessutom i konjunktion med chiron..."
Hade jag varit miljardär så skulle jag ha skickat ett gratis exemplar av Richard Dawkins "Enemies of Reason" till varje företagare i Norge.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: