måndag 6 augusti 2007

Reinkarnationsbyråkrati

Reinkarnationsbyråkrati - finns det något sådant ord?

Den 1 september träder en ny regel i kraft gällande tibetanska buddhors reinkarnation. Buddhorna måste söka tillstång hos religionsmyndigheten i Kina för att få tillstånd att återfödas.

Man kan ju undra vad som händer ifall uppmaningen inte följs. Kommer kinesiska myndigheter att arrestera nästa lilla pojke som påstås vara en buddha och slänga honom i finkan om han i sitt förra liv inte fyllde i rätt papper?

Vad är egentligen syftet med allt detta? Enligt Timesonline handlar regeln om ett försök från Kina att öka sin makt över Tibet genom att sätta käppar i hjulet för Lamorna.

"The 14-part regulation issued by the State Administration for Religious Affairs is aimed at limiting the influence of Tibet’s exiled god-king, the Dalai Lama, and at preventing the re-incarnation of the 72-year-old monk without approval from Beijing."
Med tanke på att det kommunistiska Kina är ateistiskt är det vidare uppenbart att de nya reglerna inte har något med religiösa tolkningar att göra. Detta är en ren maktdemonstration.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: