måndag 6 augusti 2007

KO stoppar marknadsföring av kvacksalvarprodukter

Från Resume:

"Människans Resurser har i sin marknadsföring beskrivit produkterna ”Protection – Ekologia plus”, ”Protection – Personligt skydd”, ”Protection – Avstörare” och ”Protection – Atmosfär” som ekologiska, bra för hälsan, att de motverkar gifter och påverkar andra produkter positivt.

Nu sätter Konsumentombudsmannen, KO, stopp för det. KO förbjuder Människans Resurser att använda ett flertal påståenden i sin marknadsföring om företaget inte kan bevisa att det stämmer."
Från TT:
"Konsumentombudsmannen (KO) förbjuder företaget Människans Resurser AB att ge intryck av att deras produkter motverkar gifter, är ekologiska och bra för hälsan.
Om företaget fortsätter att använda sådana påståenden om sina produkter hotar ett vite på 200 000 kronor.

Företaget säljer en rad produkter under namnet Protection. Enligt marknadsföringen ska de bland annat neutralisera gifter, vända gifternas elektromagnetiska fält, skydda mot negativa energier och neutralisera elektromagnetiska fält från datorer, trådlösa telefoner och mobiltelefoner."
Det var på tiden att KO agerar mot sådan här marknadsföring. Nätet är fullt av företag som erbjuder produkter av detta dubiösa slag utan någon som helst vetenskaplig grund. (Tips till KO - ta en titt på t ex PlusMinus)

Vad är då Människans Resurser AB för företag egentligen?
"Människans Resurser AB är ett företag med hög kompetens och erfarenhet inom alternativmedicin och friskvård.
Människans Resurser AB använder moderna metoder och tillvägagångssätt i sin hälsofrämjande verksamhet. Dessa metoder vilar på vetenskaplig grund och är högeffektiva."
Alternativmedicin på vetenskaplig grund. Varför är jag skeptisk?

Vad erbjuder de för tjänster?
"Endoekologisk rensning som sker på cellnivå, Millimetervågsterapi som korrigerar cellernas membran och kommunikationen mellan cellerna..."

"Dessutom arbetar vi med bioresonansmatriser, vilka ökar cellernas styrka, vi har även hälsokläder som harmonierar kroppen. Effektiviteten av våra metoder är lätt att bevisa med hjälp av instrument för hälsokontroll - DDFAO, Introspect och Omega."

"I vårt koncept ingår också arbete med miljön, att rena luften med hjälp av de senaste teknologierna, skydda miljön från teknogena frekvenser och att rena förorenad mat till ekologisk."
Millimetervågsterapi, bioresonansmatriser, förorenad mat till ekologisk. Say no more.

Vem har grundat företaget då?
"Boris Aranovich – en internationellt känd specialist inom kvantmedicin, alternativmedicin, forskare, författare och lärare vid Axelsons Gymnastiska Institut."
Kvantmedicin? Ajajaj! Pseudovetenskapslarmet tjuter i öronen på mig!

Andra bloggar om: ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

hoppas din skepticism ger dig självkänsla och glädje i livet
o du upplysta själ

själv har jag haft mycket stor nytta av både protection och plus och minusprodukter.
Men jag har väl inbillat mig frisk från en inbillad sjukdom
(elöverkänslighet)
Möjligtvis vore lite mer ödmjukhet och respekt för andra människor på sin plats.

Pekka S sa...

Först av allt vill jag säga att jag är glad för att dessa produkter hjälper dig. Att leva med elöverkänslighet lär inte vara lätt varken fysisk, psykiskt eller socialt. Allt som kan underlätta är givetvis bra.

Men samtidigt måste jag, precis som alla andra, få ifrågasätta dessa produkter rent vetenskapligt sett. Mina slutsatser om att produkterna bygger på pseudovetenskapliga påståenden är därmed ingen attack mot dem som nyttjar dessa. Min kritik är av rent "akademiskt" slag.

Jag hoppas dock att elallergiker m fl i framtiden får tillgång till behandlingar med ordentlig medicinsk bevisgrund. Annars återstår ju inget annat än diverse icke-verifierade alternativa metoder. Det är (enligt mig) tveklös så att produkter från Plus/Minus och MR-AB totalt saknar empirisk såväl som teoretisk grund.
Och det är synd att elöverkänsliga behöver förknippas med företag och produkter som dessa. Det hjälper inte direkt i kampen för erkännande och trovärdighet.

Tack för din kommentar!

Anonym sa...

Jag hoppas befolkningens skepticism går bort. Men fast folk blir botade så vill folk hitta fel i behandlingen vilket är riktigt fel. KO kan ju inte ett dug om hälsa och produkter. Dom vill bara inte att folk ska bli över hypade. Du ser vad dom gjorde med spikmattan som folk fick jätte bra resultat av.

Sen så har jag använt deras andnings apparat som gör att man andas bättre. Kan säga att min kondition måste blivit dubbelt så bättre. Deras produkter är riktiga och fungerar. Tycker det är förbaskat synd att folk ska gå och klampa ner på saker och ting.

Anonym sa...

"Alternativmedicin på vetenskaplig grund. Varför är jag skeptisk?"

Vill även lägga till att deras forskning kommer från Ryssland. I Ryssland har dom ingen bra sjukvård då det är svårt att få vård nu mera där. Därför börjar det komma upp mer forskning om de alternativa metoderna där. För att hålla folket friska och underlätta för sjukhus. Dom har kommit en bra bit in i forskningen.

Sen vem fan tror på vad tidningarna skriver som SvD dom klampar ju ner på allt, och den dom interjuvade var inte helt 100% imot det.

Pekka S sa...

Anonym: Jag hoppas tvärtom att befolkningens skepticism ökar. Kritiskt tänkande har vi inte direkt ett överskott av.

KO gör ett utmärkt jobb tycker jag. Deras jobb är att granska tveksam marknadsföring och jag undrar vem som egentligen är emot sådant? Ska man få skriva vad som helst om spikmattor, andningsapparater, osv utan belägg?

Anonym sa...

Jag själv använder olika apparater från Människans Resurser. Använder andningsapparat och är jätte nöjd. Blir lugn, sover gott, är piggare, mår bättre. Inte länge sen köpte jag Triomed Compact. Den apparaten är bättre än mina mest vågade och positiva tankar om den. Aldrig har jag provat nånting som på kort tid gjorde såna hälsoförbättringar i min kropp. Jag skulle rekommendera alla att skaffa en sån.

Pekka S sa...

Hej Anonym. Skönt att du känner av positiva hälsoeffekter. Tyvärr kan vi inte avgöra om effekterna beror på apparaternas effekt, placeboeffekten eller annat. Eftersom forskning saknas och de bakomliggande teorierna är minst sagt osannolika, misstänker jag att du köpt på dig dyra men verkningslösa prylar.

Anonym sa...

Nej lilla Pekka, här är ytterligare en som har fått oerhörda hälsoförbättringar med Compact. Man kan väl inte idiotförklara mänskligheten och påstå att de inte skulle kunna känna om en behandlingsmetod är bra för dem eller inte! Varför ska vi betala till läkare av tvång, när de inte intresserar sej för att hjälpa sjuka människor? Man har inte speciellt mycket nytta av alla dessa oerhörda summor man betalar till dem via skatten, när de inte kan eller vill höja upp sin röst och tala om hur farligt det är med läckande kvicksilverplomber i munnen.