fredag 24 augusti 2007

Föräldraskap och termodynamisk ignorans

Föräldrar lämnade en liten flicka instängd i en bil i 40 minuter under stekande solsken.

Jag blir ordentligt upprör över hur föräldraparet agerande i denna historia. Deras medbrottsling, kvinnan som ägde och körde bilen sa:

"Vi trodde att barnet skulle ha det bekvämt i bilen. Vi skulle göra några snabba ärenden. Vi förstod verkligen inte att det skulle bli så varmt."
Snabba ärenden på 40 minuter? I stekande solsken? Min första reaktion delas säkerligen av andra - "Hur kan man vara så korkad och oansvarig?!"

Vem lämna ett barn ensam i en bil i 40 minuter oavsett väder? Tänk om flickan blivit illamående, fått panik eller "bara" bajsat? Är det ok att låta henne sitta fastspänd med den blöjan i 40 minuter? Varför kunde inte en av föräldrarna stannat i bilen?

Jag hoppas i varje fall att föräldrarna får sig en ordentlig tankeställare. Eftersom nu barnet verkar ha klarat sig bra är det föräldrarna som tar den största smällen. Det är de som (förhoppningsvis) mår sämst av det som inträffat.

Föräldrarna är nu misstänkta för "framkallande av fara" vilket t o m kan ge fängelsestraff, men de kan i varje fall vara glada att konsekvenserna inte blev värre. Barn har trots allt dött av att ha blivit lämnade i fordon. Under de senaste 10 åren har över 350 barn i USA dött som konsekvens av sådant.

Exempel: I, II, III, IV, V , VI ...

Washington Post har en utmärkt artikel om detta fenomen där man utreder statistik och domar men även varför detta kan hända. Jag tror, precis som det framkommer i artikeln, att detta faktiskt kan hända även bra, för övrigt ansvarstagande föräldrar under ogynnsamma omständigheter. Detta fråntar givetvis inte deras ansvar, men förståelsen kan kanske leda oss ur våra instinktiva reaktioner, där vi okritiskt kategoriserar dessa föräldrar som odugliga, okunnig och så vidare.

Andra bloggar om: ,

2 kommentarer:

Dabitch sa...

Tankeställare? Självklart har föräldrarna fått en sådan men herregud, jag hoppas att deras armar och ben ruttnar av och de för retsen av sina liv befinner sig bunda vid sängen omhändertagen av sin egna vuxna dotter som säger "jag skall bara ut ett ärende" veckor i streck.

Jisse. Tankeställare. Kan man inte brännmärka folk istället? Vissa saker är bara lite för korkat för att tolerera.

Ponera om jag är larvig eller menar allvar nu.

Pekka S sa...

Misstänker att du menar allvar fastän kanske inte i bokstavlig mening.

Är själv mycket upprörd över föräldrarnas agerande.

Men samtidigt är jag av övertygelsen att vi människor sätter allt för stort och obarmhärtigt fokus på individer som om de besatt en fullt fri vilja och en kontroll över omständigheterna av "övernaturligt" slag.

Jag försvarar alltså inte deras beteende, men jag är samtidigt medveten om våra tendenser att känslomässigt reagera i närmast förblindad grad. Det gjorde i alla fall jag när jag först läste artikeln.

Mitt första blogutkast om dessa föräldrars agerande var helt annorlunda den som jag valde att publicera. Det är mycket lättare och mer tillfredställande att låta sig svepas iväg av fördömande känslor än att ta ett steg tillbaka och försöka förstå. De känslomässiga reaktionerna kommer betydligt mer naturligt och automatiskt.

Därför valde jag ett något annorlunda perspektiv.