fredag 10 augusti 2007

Friskola Ad Absurdum

På senare tid har troligtvis få missat det fokus som hamnat på religiösa friskolor i Sverige.

Man har ifrågasatt de allt för tillåtande lagar som ligger till grund för beslut om friskolornas etableringstillstånd. Det har uppdagats mycket tveksamma värderingar och undervisningsmetoder på vissa skolor. Reaktioner har kommit ifrån media, politiker, bloggare, föreningar, osv.

Jag personligen klart upprörd över det som kommit fram gällande den religiösa friskolefrågan. Men - det kunde varit mycket värre.

I morse stötte jag på en bloggartikel om en religiös privatskola, Castle Hills First Baptist School, i San Antonio, Texas (USA).

Det som stod i deras läroplan är närmast skrattretande. Skapare av satiriska parodier skulle få kämpa för att överträffa verkligheten i detta fall.

Här följer några utdrag från läroplanen. Citaten är översättningar gjorda av mig. Läs bloggartikeln för originalversionerna.

Kalkyl (Highschool)

"Studenterna kommer att undersöka Guds natur medan de utvecklar sin förståelse för matematik. Studenterna kommer att förstå de matematiska principernas absoluta konsistens och veta att Gud var uppfinnaren av denna konsistens. Matematiska studier kommer att leda till en större uppskattning av Gud och hans skapelse. Studenterna kommer att förstå grunderna i både differential- och integralkalkyl och dess betydelse och historiska användning. Studenterna kommer att erkänna att Gud skapade vårt medvetandes förmåga att inse att universum kan kalkuleras via mentala metoder.
Biologi (Highschool)
"Studenterna kommer att studera den fysiska naturen av Guds skapelse. De kommer att utveckla en förståelse för användning av den vetenskapliga metoden. Studenterna kommer att lära sig metoder och tekniker för vetenskapliga studier, generella egenskaper hos cellen och dess processer, kännetecken hos ett brett spektrum av levande organismer, klassifikation, likheter och olikheter bland de fem rikena, de evolutionära modellerna och skapelsemodellen, arvsmekanismerna, sjukdomar och störningar och den mänskliga kroppens funktioner. Studenterna kommer att få erfarenhet i laboratoriemässiga undersökningar och bedöma applikationerna av de biologiska principernas i det dagliga livet."
Kemi (Highschool)
"Studenterna kommer att upptäcka den extrema detalj och ordning i Guds skapelses design. Genom att testa vetenskapliga lagar och principer via den vetenskapliga metodiken kommer studenterna att upptäcka organisationen i Guds värld och kemi i relation till deras dagliga liv."
Ekonomi (Highschool)
"Studenterna kommer att undersöka och lära från det förflutna (1 Kor 10:11) och bli effektiva kristna som förstår "tiderna" (1 Kor 12:32). Studenterna kommer att nå förståelse av de ekonomiska systemen, kunna identifiera styrkor och svagheter inneboende i kapitalism (5 Mos 8, 15, 28, 3 Mos 25) och anledningarna tills dess överlägsenhet över kommunism och socialism (Hes 46:18)."
Bibeln Års 9
"Studenterna kommer att fokusera på applikationen av livsfärdigheter som återfinns i Gamla testamentet och den livslånga strävan efter att bli lik kristus. Studenterna kommer att lära sig induktiva bibelstudietekniker så att de kan läsa och studera Skrifterna för lämplig applikation i livsfrågor. Studenterna kommer att studera en översikt av det Gamla testamentet, med en fokus på moseböckerna, som ett fundament till resterande skrifter."
Bibeln Års 2
"... Studenterna kommer att lära sig Guds plan för återupprättelse och behovet av att lita på Jesus som deras Frälsare. De kommer inse att Guds löfte är till hela mänskligheten och att evigt liv är genom Jesus Kristus."
Förskola (Kindergarten)
Översikt
"Guds kreativa natur avslöjas för studenterna genom att studera Guds skapelse. Studenterna kommer at diskutera vad Gud skapade under skapelsens 6 dagar. Studenterna kommer även att diskutera val de gör i familjen och i skolan. Studenterna kommeer att lära sig att inte välja våld, avund och oärlighet utan att istället välja lydnad. Jesus är modellen för studier av beslutsfattande. Studenter introduceras för Jesus attribut så som kärlek, godhet, ömhet och ärlighet."

Språkförståelse
"Studenterna kommer att lära sig att Gud gav dem förmåga att tala."
"De kommer att lära sig att:
- säga upplyftande ord för att prisa Gud och andra.
...
- använda tal för att förhärliga Gud."

Vetenskap
"...Studenterna kommer att lära sig att universum skapades på 6 dagar."
Kommentarer känns nästan över flödiga.

Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Måns sa...

Himla trevlig blogg det här! Hittade precis hit för första gången. Fortsätt så här! :)

Pekka S sa...

Tackar! Har inga intentioner att sluta skriva. Tokigheter att blogga om verkar aldrig ta slut! :)