fredag 31 augusti 2007

Fjärrskådare har låg IQ?

I det brittiska programmet "Test the nation" undersöks olika gruppers genomsnittliga IQ.

I programmet medverkar ett antal "intressanta" grupper som gör testet i studion och sedan presenteras även resultaten av större studier som gjorts innan programmet.

I årets upplaga överraskade kategorin "Clairvoyants" (Fjärrskådare) med ett genomsnittsresultat på 78 i IQ medan t ex dokusåpeskådisar landade på 96.

För en skeptiker är sådana här resultat givetvis roliga. "Haha! Där ser ni, de är på gränsen till intellektuellt handikappade!". Men för att vara rättvis är studiogrupperna ganska små, vilket innebär att deras resultat inte kan ses som en god representation av grupperna i stort. Dock kan man ändå konstatera att studiodeltagarna av en eller annan anledning inte fick till det.

Resultaten av testen som gjorts innan programmet är dock mera tillförlitliga eftersom ett större urval deltog för varje grupp.

Här är exempel av resultaten:

Studiogrupper

Reality Show Contestants 96

Clairvoyants

78

Surgeons

101

Surname of Wallace 93
Surname of Robinson 98
Removal Men 88

Skostorlek (Brittiska mått)

1-2

82

3-4

89

5-6

91

7-8

93

9-10

94

11+

94


Kön

Male

94

Female

91


Stjärntecken

Capricorn

92

Aquarius

93

Pisces

93

Aries

92

Taurus

92

Gemini

94

Cancer

92

Leo

92

Virgo

92

Libra

93

Scorpio

92

Sagittarius

93


Man kan kanske undra vad astrologer har att säga om tabellen "Stjärntecken"? Borde det inte skilja mera om stjärntecken ska representera olika personligheter?

Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Anna P sa...

Hej Pekka! Tänka att man skulle ramla över dig såhär i cyberspace... Anna här, jobbade ju med dig för två somrar sedan. Visste inte att du bloggade.
Inlägett var lite småkul, undrar om man då skulle kunna säga att personer med låg IQ istället har bra fantasi? :) Hittills har man hittat en del korrelationer mellan IQ och kreativitet, men man vet inte riktigt hur, men med fantasi vet jag inte hur det ligger till. Dock, som du skriver, studien hade få deltagare.

Ha det fint!

Pekka S sa...

Hej Anna! Kul att du tittade in :)

Jag tror nog inte att fjärrskådares IQ är så mycket lägre än andras (om alls). Men jag misstänker att deltagarna ur denna grupp kan ha varit vana vid andra sätt att tänka, där intuition spelar större roll än logik. Skulle tro att de med lite övning hade kunnat höja sina siffror.

Att det finns korrelationer mellan kreativitet och IQ stämmer säkert. T ex forskare behöver ju vara både intelligenta och innovativa. Och god fantasi är nog en förutsättning för kreativitet.

Trevlig sommar!