tisdag 10 juli 2007

Simpsons - Tro och Skepticism

Här är en godbit från Simpson:

Lisa:

"Look. You can either accept science and face reality or you can belive in angels and live in a childish dreamworld!"
Ned Flanders:
"Science is like a blabbermouth who ruins a movie by telling you how it ends. Well I say there are some things we don't want to know! Important things!"
Ned Flanders kommentar är något av en karikatyr av vetenskapsfientlighet, men den är ändå träffande.

I vår postmodernisminfluerade samtid finns hos många en slags likgiltighet för objektiva svar. De anser att det är respektlöst att bemöta frågor om tro och övertygelser med logiska eller vetenskapliga argument. Istället ska alla få ha sina egna sanningar ifred - objektiva svar är irrelevanta. Man ska alltså inte bry sig om åsikternas faktiska sanningshalt så länge åsiktshavaren mår bra av sin tro.

Jag är kritisk till föreställningen att vi alla har våra egna sanningar. Samtidigt kan jag i ibland hålla med om att folk ska få tro vad de vill så länge de mår bra av detta. Men med vissa undantag:
  1. Om de öppet deklarerar sina övertygelser och strävar efter att sprida dem, så måste argumenten få bemötas i den fria debattens anda.
  2. Om deras övertygelser bidrar till en ökad risk för olycka, för åsiktshavaren eller andra, är det befogat att påpeka detta.
Sedan tycker jag personligen som Lisa att man bör sträva efter att leva i verkligheten, hur den än må se ut. För det är endast när våra övertygelser stämmer med verkliga förhållanden som vi på allvar kan ta kontroll över våra liv. Med en god bild av verkligheten har vi större möjligheter att leva i enlighet med den och om det så behövs - förändra den. Den som däremot tror att världen blir hur vi än väljer att föreställa oss den kommer att behöva ett stor förråd av plåster och bandage.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: