fredag 18 maj 2007

Open Source Science

I dagarna startades Open Source Science, ett publikt forum där skeptiker av och förespråkare för kontroversiella frågor samlas för att gemensamt utföra testa diverse fenomen.

Första frågan som ska testas är om hundar kan förutse när deras ägare är på väg hem. Denna typ av experiment har redan gjort åtminstone två gånger av paranormalforskaren Rupert Sheldrake och psykologprofessorn Richard Wiseman. Enligt Sheldrakes slutsatser ter sig fenomenet existera, medan Wiseman inte fanns stöd för hypotesen. Nu ska detta experimentet alltså replikeras i ett sammarbete mellan skeptiker och paranormalforskare.

Även om forskningen kring det paranormala, som pågått i över 100 år, inte har kunnat bevisa några genuina fenomen, så anser jag att detta gemensamma initiativ kan vara av stort värde. Jag misstänker att experimenten inte kommer att leda till några bevis för det paranormala, men samtidigt har samarbetet potential att leda till resultat som accepteras över gränserna, så att säga.

Jag ser fram emot resultaten av den första studien och hoppas att projektet leder till många intressanta studier framöver.

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: