onsdag 25 april 2007

TV-SHOP

Som första exempel på hur kritiskt tänkande kan vara nyttigt i vardagen tänkte jag tipsa om hur man kan spara 499 kronor samtidigt som man slipper värmeutslag på mage eller rumpa.

På TV-SHOP säljs den mest fantastiska produkten efter den andra. Där finner man minst ett dussin olika magträningsredskap som alla är vetenskapligt testade och bäst i test. Där finner man köksmaskiner som gör hemmafruar arbetslösa och deras män till mästerkockar. Och där säljs Sauna Solution, en uppfinning som är för bra för att vara sann - bokstavligen.

Produktinformation enl TV-SHOP:

Svetta bort några extra kilo - hur enkelt som helst!
Den bärbara Sauna Solution kan du använda hemma i lugn och ro. Placera Sauna Solution på den del av kroppen där det känns som om du vill plocka bort några kilo. Samma sak om du besväras av celluliter eller har ont i någon viss muskel, Sauna Solution fungerar även vid dessa tillfällen. Tryck på knappen och Sauna Solution börjar att avge värme exakt på den del av kroppen som du valt. Utmärkt att använda t ex runt magen eller midjan, på ryggen och höfterna.

Sauna Solution sitter stadigt fast och gör sitt jobb - du behöver inte anstränga dig!
Det är dessutom ett billigt, effektivt och snabbt sätt att bli av med några oönskade kilon. Efter 50 minuter stänger Sauna Solution automatiskt av och du kan glädja dig åt resultatet.
Fantastiskt! Nä, tyvärr TV-Shop, såhär fungerar inte kroppen. För det första är punktförbränning en myt oavsett om man försöker stimulera avgränsade kroppsdelar med träning, krämer eller värme. Kroppsfettet tas från alla fettdepåer – inte specifikt där stimuleringen sker.

Och det är mycket tveksamt om den eventuella viktminskning man får genom Sauna Solution beror på fettförbränning. Det mest uppenbara är ju att man svettas och förlorar vätska denna väg. Att bantning genom vätskeförlust inte rekommenderas förstår nog de flesta. Hur kommer det sig att man kan avfärda denna produkten så som jag gör? Jo, för att vi redan vet en hel del om hur kroppen fungerar efter hundratals år av kontrollerade vetenskapliga studier. Den vetenskapliga metodiken går ut på att producera de bästa möjliga förklaringarna till den värld vi lever i. Förklaringarna är givetvis aldrig helt fullständiga, det kan de inte vara, men de är goda nog för att belysa modern biologi och medicin. Det Sauna Solution påstår går tvärtemot vad rigorös forskning pekar på om vår kropp. Detta bör sätta igång varningslamporna hos alla med minst en skeptisk neuron mellan öronen.

Men helt värdelös är produkten säkert inte. Enligt en användare fungerade prylen utmärkt i köket till att t ex tina mat. Nä, sätt er istället i en riktig vedeldad bastu med några goda vänner och gott om vätskeersättning efter egen preferens. Eller sätt sprätt på dessa 499 kronor på något roligare - kanske en säsong av CSI på DVD? Grissom är en av få kritiska tänkare i tv-världen.

Källor:

http://www.tvshop.com/index.phtml?set_country=SE&action=product&product_id=3423
http://netdoktor.passagen.se/default.ns?lngItemID=3653
http://www.vof.se/folkvett/20062sauna-solution-ar-inte-losningen
http://www.asa.org.uk/NR/rdonlyres/3FAC8F18-182F-4171-A484-F36E08D704A8/0/Broadcast_rulings_11May2005.pdf
http://www.nbc4.com/dirdt/9324445/detail.html

Andra bloggar om: ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Funderar just ikväll på två saker....det ena är vad som menas med "universum"...är det själva Rummet eller Materian man generellt menar?...det andra är Tv-shop....kanske våra barn kommer fråga oss....som vi frågade våra föräldrar...Varför gjorde ni inget?

Pekka S sa...

Heheh, man kan ju hoppas. Om våra barn skakar på huvudet vid tanken på TV-Shop har vårt samhälle utvecklats åt ett mycket positivt håll.

Anonym sa...

javisst..det gäller att ha ett avstånd till denna typen av reklam.
Min sambo tycker jag är fånig som överhuvudtaget bryr mig om tramset.
Men det retar mig att man utnyttjar folk som av olika anledningar inte kan tänka kritiskt. Det gäller inte bara TV-shop....konceptet är det samma.
Religion, konsumtion...jajaosv.

Idag är det svårt att skilja på en parodi/ironi-serie i Tv och vissa reklamsnuttar.....ganska kul och skrämmande.
Hade....BoB

Pekka S sa...

Ja, tyvärr utnyttjas folk. Det är precis där det oetiska i det hela ligger. Om folk inte gick på sådant här skulle vi andra inte heller behöva bry oss.